A szellemi tulajdon védelme
 

Önjáró UV fertőtlenítő robot

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELTE-Soft Kft. és az Európai Tudásközpont Kft. fejlesztette ki az UVC fénnyel fertőtlenítő Viro Fighter robotot, amely rövid betanítás után emberi beavatkozás nélkül, magától bejárja és fertőtleníti a megadott területet.

A hazai fejlesztésű, második generációs ViroFighter beépített, környezetbarát UV-lámpák segítségével inaktiválja a mikroorganizmusokat. A főleg közintézményekbe szánt robotnak tíz másodpercig kell megvilágítani egy pontot ahhoz, hogy a vírusok elpusztuljanak.

Kompakt méretének köszönhetően nem csak épületek és más nagyobb terek, hanem járművek  fertőtlenítésére is kiválóan alkalmas. Akkumulátora cserélhető és akár 24 órás folyamatos működésre is képes.

A ViroFighter mesterséges intelligencia motoron alapuló, öntanuló képfelismerő és képfeldolgozó funkciókat, Illetve a begyűjtött információkat felhasználó automatikus útvonaltervező és fertőtlenítést vezérlő modulokat használ. A funkciók segítségével már nem csak a fertőtlenítési folyamatot, hanem a fáradságos és emberi erőforrást igénylő beüzemelést is teljesen automatizálja. A mesterséges intelligencia emellett növeli a biztonságos használatot is. A fertőtlenítés automatikusan leáll, ha a robot embert vagy állatot érzékel a közelben. Felismeri és magától kikerüli az akadályokat és a teljes terület fertőtlenítésére optimalizál.

A robotról készült kisfilm a youtube csatornán megtekinthető.

 

Források:

https://www.elte.hu/
https://europadesign.hu/safedesign/virofighter
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/sikersztorik/virofighter-magyar-fertotlenito-robot-veszi-fel-a-kuzdelmet-a-koronavirussal/

Kép forrása:  https://smartuprobotics.com/