A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatók találmánya segít megvédeni az állatokat az orvvadászoktól

A A A    Nyomtatható verzió

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, afrikai elefántokat és más veszélyeztettet állatokat védő újfajta lövésdetektort fejlesztettek ki.

A magyar szakemberek találmánya a bűncselekmények visszaszorítására már régóta alkalmazott lövésdetektorok elvét követi.  Az innováció két évig képes védelmet nyújtani az állatoknak. A találmány lényege, hogy az afrikai elefántok nyakára rögzítik a két kilogramm súlyú eszközt, amely ezáltal az állattal állandóan együtt utazik, és ha eldördül egy lövés, a műszer detektálja a hangot és műholdas kapcsolaton keresztül riasztja a parkőrt, így ijesztve el a vadorzókat, akik az értékes elefántcsontért vadásszák illegálisan az állatokat.

A magyar kutatócsapat George Wittemyerrel, az elefántok nemzetközileg elismert szakértőjének segítségével, először teheneken, majd a San Diegó-i állatkertben elefántokon is sikerrel tesztelte találmányát. Hamarosan két kenyai elefánt kapja meg a szegedi kutatók új, védelmet nyújtó eszközét.

 

Források:

https://www.agroinform.hu/erdo_vadgazdalkodas/magyar-talalmany-segiti-a-veszelyeztetett-allatokat-lovesdetektor-48611-001

https://player.hu/tech-3/veszelyeztetett-allatokat-vedo-lovesdetektort-fejlesztettek-ki-szegedi-kutatok/

Kép forrása:  http://szepvilagunk.weebly.com/