A szellemi tulajdon védelme
 

Közösségi oltalmat kapott a Budaörsi őszibarack elnevezés

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést. A földrajzi eredete vagy helyi hagyományai miatt a védett termékek uniós listáján ezzel 67-re emelkedett a magyar földrajzi árujelzők száma.

A Budaörsi őszibarack intenzív illatú, aromaanyagokban gazdag, zamatos gyümölcs, amelynek sajátos jellemzői a pirosas fedőszín, a molyhos héj, a nem túl kemény hús és a leveses állomány.

Budaörsön és környékén az őszibarack nemesítés hagyománya a XIX. század végére nyúlik vissza.

Termőterülete lankás dombokon és déli fekvésű lejtőkön fekszik, ahol a jellemzően magas napsütéses órák száma nagy napi hőingadozással párosul, ami kedvez a gazdag zamatanyagok és a pirosas fedőszín kialakulásának. A gyümölcs üde savassággal párosuló édes íze és intenzív illata a szerves anyagokban és mikroelemekben gazdag termőtalajnak köszönhető. A gyümölcs lédús állománya az érési időszakra eső csapadékmennyiség hatására alakul ki.

A földrajzi árujelzők oltalmának lényege, hogy - a termékek minőségi jellemzői és származási területük között bizonyíthatóan fennálló kapcsolatot elismerve - fellépési lehetőséget biztosít mindazokkal szemben, akik az adott megjelölést jogosulatlanul használják.

Az olyan - nemzetközi színtéren is elismert - megjelölések, mint például a szegedi paprika, a gyulai kolbász, a makói hagyma, a tokaji bor vagy az egri bikavér nem csupán a származási országról kialakított kép színezéséhez járulnak hozzá, hanem - a termékek minőségi követelményeinek fenntartásán túl - a kollektív jogosultság formájában megjelenő oltalom révén komoly hozzáadott piaci értéket is jelentenek.

Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának keretében további 17 új földrajzi árujelző uniós oltalmára irányuló eljárás van folyamatban, elsősorban a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a regionális pálinkák köréből.

Az oltalom alatt álló földrajzi árujelzők listája az alábbi oldalon található: https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok

 

Források:

http://www.ma.hu/uzlet/361655/AM_unios_oltalmat_kapott_a_Budaorsi_oszibarack?place=srss
https://kormany.hu/hirek/unios-oltalmat-kapott-a-budaorsi-oszibarack

https://www.sztnh.gov.hu/hu/szakmai-oldalak/foldrajzi-arujelzo

Kép forrása: https://gi.kormany.hu/oem-ofj-logok