A szellemi tulajdon védelme
 

120 éves a Magyar Film

A A A    Nyomtatható verzió

1901. április 30-án mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgó képet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotását, „A táncz”-ot.  A Nemzeti Filmintézet a 120 éves magyar filmet ünneplő programsorozat nyitányaként a hagyományokhoz híven április 30-án megrendezi a Magyar Film Napját.

A jubileumi év keretében a Nemzeti Filmintézet számos programot és rendezvényt szervez az idén:
A magyar és magyar vonatkozású filmtörténeti örökség felkutatására, hozzáférhetővé tételére Nemzetközi Mozgóképes Hungarica Kutatási Programot indít; Nagyszabású filmtörténeti kiállítás nyílik a Ludwig Múzeumban Nagylátószög címmel, illetve 12 részes ismeretterjesztő filmsorozatot is készít „A magyar film kalandos története” címmel.
Az év során a Filmarchívum könyvtárának 120 különlegességét is megismerheti a közönség a Facebookon, majd ezekről bővebb cikkek készülnek a 120 éves a magyar film honlapjára.

Az intézet kiemelt célja a fiatal generáció minőségi médiafogyasztásának elősegítése is. A Nemzeti Filmintézet filmtörténeti weboldala, az Alapfilmek és az erre épülő Klassz oktatási és ifjúsági program sokrétű segédanyagokat kínál a filmek felhasználására az oktatásban. 2021-ben a filmek egy része ingyenesen megtekinthető lesz az iskolákban.

Az ünnephez a médiaszolgáltatók is csatlakoznak, ezen a hétvégén a tv csatornák zöme a magyar filmklasszikusokat bemutató gazdag programkínálattal is készül.


Bővebben a MAGYAR FILM NAPJA 2021 filmválasztékáról ITT.

Forrás:

https://filmarchiv.hu/hu/aktualis/hirek/a-120-eves-magyar-filmet-programsorozattal-unnepli-az-nfi

https://nfi.hu/hu/hirek/a-magyar-film-napja-2021

Kép forrása: https://www.partium.ro/