A szellemi tulajdon védelme
 

Innovatív módszer a rákgyógyításban

A A A    Nyomtatható verzió

Seitz Erik a Pannonhalmi Bencés Gimnázium 11. osztályos tanulója jelentős felfedezést tett a rákkutatás területén. A daganatos megbetegedések és azok gyógymódjainak kutatása során  egy új, potenciális gyógyszercélpontot fedezett fel, amellyel leállítható az áttétek kialakulása. Egy általa fejlesztett innovatív, a világon egyedülálló módszertannal sikerült azonosítania egy olyan fehérjét, amely szerepet játszik a metasztázisok, azaz az áttétek képződésében. A jelentős felfedezés a gyakorlatban még alátámasztásra szorul, de ha a laboratóriumi tesztelések eredményeként bizonyossá válik, hogy valóba működik a dolog, az innováció áttörtést hozhat a rákkutatásban és emberéleteket menthet meg.

A 17 éves gimnazista a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen is elindult a találmányával, a szakmai zsűri értékelése hamarosan megszületik.

Seitz Erik akkor került kapcsolatba a rákkutatással, amikor beválogatták tavaly a Nemzetközi Kémia Torna magyar delegációjába, és lehetőséget kapott, hogy csatlakozzon Csermely Péter professzor Link Group kutatócsoportjához a Semmelweis Egyetemen. A kutatócsoport a hálózattudomány alkalmazásával keres új kezelési módokat a rák gyógyítására. Újításuk, hogy a világon először kötik össze két sejt dinamikus jelátviteli hálózatát. Erik kutatómunkájában három tudományág, a genomika, a számítástechnika és a matematika kap jelentős szerepet. Projektjének lényege, hogy a biológiai folyamatokról számítógépes szimulációs kísérleteket futtat, és egy jelátviteli hálózatba építi be azokat. Innovációja – az adatok kigyűjtésének, feldolgozásának és hasznosításának módszertana, amit kifejlesztett, teljesen egyedülálló, még a kutatócsoporton belül sem alkalmazza rajta kívül más.

 

Források:

https://www.phbences.hu/hirek/hatalmas-eredmeny-seitz-erik-diakunk-rakkutatasa
https://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/rakkutatas-seitz-erik-magyar-gimnazista-felfedezes
https://nlc.hu/egeszseg/20210425/rak-gyogyitas-17-eves-fiu-kutatocsoport/

Kép forrása: https://rakgyogyitas.hu/