A szellemi tulajdon védelme
 

Közösségi oltalmat kapott a Nagykunsági szilvapálinka

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Bizottság május 3-ai döntésével a „Nagykunsági szilvapálinka” védett elnevezés lett az Európai Unióba – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

A „Nagykunsági szilvapálinka” előállítása Jász-Nagykun-Szolnok megyének kizárólag a Tisza vonalától keletre elhelyezkedő területéről származó szilva felhasználásával és ezen a területen elhelyezkedő feldolgozó szeszfőzdékben történhet. A Nagykunságban történelmi tradíciói vannak mind a szilva termelésének, felhasználásának, mind kereskedelmének. A termőterületen a legnépszerűbb fajták a Besztercei és a Vörös szilva. A Nagykunságra jellemző klimatikus adottságok, a napsütéses órák magas száma különösen ízgazdag, aromás, magas cukortartalmú szilvatermést eredményez. A Nagykunsági szilvapálinka legalább 40 százalékban Vörös szilvából illetve Besztercei szilvából készül. A szilva magas cukortartalmának köszönhetően a belőle főzött pálinka ízét a marcipános és lekváros ízjegyek jellemzik. A „Nagykunsági szilvapálinka” nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés területe széles, Romániától Kanadáig terjed – közölte a tárca.

A 90-es évek eleje óta működnek az EU minőségi rendszerei, melyek a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek értékeinek megőrzését szolgálják. A minősítések egyfelől védik a termékek nevét a visszaélésektől, másfelől informálják a fogyasztót a termékek egyedi jellemzőiről.

Számos mezőgazdasági termék és élelmiszer mutat földrajzi eredetéhez, hagyományos összetételéhez vagy előállításához kapcsolódó sajátosságokat. Ezen termékek – meghatározott feltételek megléte esetén – használhatják az uniós eredetjelölő logót, amely jelzi, hogy az élelmiszer különleges minőségű és sajátos jellemzőkkel bír.

A földrajzi árujelzők oltalmának lényege, hogy - a termékek minőségi jellemzői és származási területük között bizonyíthatóan fennálló kapcsolatot elismerve - fellépési lehetőséget biztosít mindazokkal szemben, akik az adott megjelölést jogosulatlanul használják.

Azokról a mezőgazdasági termékekről és élelmiszerekről, amelyek oltalom alatt álló eredetjelölése, oltalom alatt álló földrajzi jelzése vagy hagyományos különleges termék bejegyzése már megtörtént, vagy benyújtották az erre irányuló kérelmet, egy egységes adatbázist – DOOR – vezetnek. A nyilvános adatbázisban országok, terméktípusok, illetve az oltalom jellege alapján lehet kutatni.

 

Forrás:

https://kormany.hu/hirek/a-nagykunsagi-szilvapalinka-unios-oltalmat-kapott

Kép forrása:  https://eur-lex.europa.eu/