A szellemi tulajdon védelme
 

Közép-Európában egyedülálló kutatás-fejlesztési farm létesült hazánkban

A A A    Nyomtatható verzió

Közép-Európában egyedülálló, kutatási-fejlesztési célú vertikális farmot adtak át a Tungsram újpesti központjában. Az új budapesti létesítményben napszaktól vagy időjárástól függetlenül  kizárólag LED-es, mesterséges fénnyel,  hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, illetve egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében.

Magyarország mindig élen járt az agrárkutatásban, ezért a Tungsram célja, hogy a legjelentősebb mezőgazdasági kutatórészleget hozza létre ezen a területen.

A beltéri gazdálkodáson belül a vertikális farmokon kizárólag mesterséges megvilágítást alkalmaznak (ellentétben az üvegházakkal), így egész évben, éjjel-nappal, kis helyen, klímától függetlenül, akár városi környezetben is lehet növényt termeszteni. Kontrollált közeget hoznak létre, amely a termények hozamában, minőségében, a beltartalmi értékben, vízfelhasználásában a hagyományos mezőgazdasághoz képes ugrásszerű javulást eredményez.

A termesztés során nem alkalmaznak növényvédőszereket, sem génmódosítást. A zárt technológia révén maximális a higiénia, így a kórokozók távol maradnak. A vízfelhasználás akár 95-98 százalékkal kisebb, mint a szabadtéri termesztés során.

Az innovációban élen járó Tungsram három éve új innovációs programot hirdetett „zöld átalakulás” néven. A program célja, hogy válaszokat keressen az emberiség egyik legnagyobb kihívására, a fenntartható élelmezés biztosítására a Föld meredeken növekvő népessége számára.

A Közép-Európában egyedülálló kutatási-fejlesztési farmot 575 millió forintból hozta létre a gazdasági társaság az Innovációs és Technológiai Minisztérium 250 millió forintos támogatásával.

 

Források:

https://magyarmezogazdasag.hu/2021/05/06/vertikalis-farm-budapest-kozepen-mesterseges-fennyel-termesztik-mikrozoldsegeket

https://www.agrarszektor.hu/noveny/kulonleges-farmot-avattak-budapesten-nincs-meg-egy-ilyen-kozep-europaban.29730.html

 

Kép forrása:  https://agritech.tungsram.com/