A szellemi tulajdon védelme
 

Speciális vízi drónt fejlesztettek meteorológusaink

A A A    Nyomtatható verzió

A Balatonról fog különféle mérési feladatokat, képeket, videókat készíteni az idokep.hu meteorológusai által kifejlesztett speciális vízi drón. A mindössze 70 cm hosszú kis járművet robotpilóta vezeti, képes 50-60 kilométeres sebességgel is haladni, az úszó embereket, hajókat, különféle akadályokat elkerülni.

Az eszköz megméri a strandok vízhőmérsékletét, másodpercenként mintavételezi a légnyomást, hőmérsékletet és páratartalmat, sőt, még a szelet és az áramlatokat is. Viharban megméri a hullámok magasságát, Tihanynál feltérképezi az örvényeket.

A kis járművet minden eshetőségre felkészítették: ha egy viharban felborul, vagy víz alá is kerül a csónak a tőkesúly mellett héliumos lufi segíti, hogy helyreálljon az egyensúlya.

A motorcsónakhoz tartozik egy kis repülőgép is, amely két-három méter magasan követi a járművet, így az eszköz rögzítheti a légkori jellemzőket is.

Most még minden nap tölteni kell az akkumulátorait, ám a későbbiekben képes lesz kikötni és feltöltenie magát.

 

Forrás:

https://hirado.hu/tudomany-high-tech/high-tech/cikk/2021/04/26/soha-nem-latott-felvetelek-lesznek-a-viharos-balatonrol-egy-jatek-motorcsonakbol-keszitettek-meteordront-magyar-szakemberek

Kép forrása:  https://infostart.hu/tudomany/2021/04/28/soha-nem-latott-eszkozt-vetnek-be-a-viharos-balatonon