A szellemi tulajdon védelme
 

Az Európai Bizottság uniós oltalomban részesítette a Hegykői petrezselyemgyökeret

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Bizottság oltalom alá vette a Hegykői petrezselyemgyökér elnevezést. A földrajzi eredete vagy helyi hagyományai miatt a védett termékek uniós listáján ezzel 70-re emelkedett a magyar földrajzi árujelzők száma.

„A Hegykői petrezselyemgyökér termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető. A Hegykői petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres íze és illata a Fertő-tó vidékére jellemző hűvös, csapadékos időjárásnak és az ennek következtében elhúzódó tenyészidőnek köszönhetően alakul ki. Mint írták, az üledékes, laza homoktalaj és a bakhátas művelés sima, elágazásmentes gyökérformát eredményez. A zamatos „Hegykői petrezselyemgyökér„ kiváló fűszerezője a magyar konyha ikonikus húslevesének.” – olvasható a kormany.hu oldalán.

A földrajzi árujelzők oltalmának lényege, hogy - a termékek minőségi jellemzői és származási területük között bizonyíthatóan fennálló kapcsolatot elismerve - fellépési lehetőséget biztosít mindazokkal szemben, akik az adott megjelölést jogosulatlanul használják.

Az olyan - nemzetközi színtéren is elismert - megjelölések, mint például a szegedi paprika, a gyulai kolbász, a makói hagyma, a tokaji bor vagy az egri bikavér nem csupán a származási országról kialakított kép színezéséhez járulnak hozzá, hanem - a termékek minőségi követelményeinek fenntartásán túl - a kollektív jogosultság formájában megjelenő oltalom révén komoly hozzáadott piaci értéket is jelentenek.

Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának keretében további 15 új földrajzi árujelző uniós oltalmára irányuló eljárás van folyamatban, elsősorban a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a regionális pálinkák köréből.

Az oltalom alatt álló földrajzi árujelzők listája az alábbi oldalon található: https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok

 

Forrás:
https://kormany.hu/hirek/a-hegykoi-petrezselyemgyoker-is-unios-oltalmat-kapott

Kép forrása:  https://www.agrarunio.hu/