A szellemi tulajdon védelme
 

Új, Molekuláris Tumordiagnosztikai Laboratóriumot hoztak létre Szegeden

A A A    Nyomtatható verzió

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) pathológiai intézetében új, Molekuláris Tumordiagnosztikai Laboratóriumot hoztak létre a tumoros elváltozások hatékonyabb diagnosztikáját segítő molekuláris vizsgálatok elvégzésére.

Az egyetem egyik kutatómunkatársa elmondása szerint a laboratóriumban egy olyan metódust alakítanának ki, amely segítségével a biopszia során levett szövetminták mellett akár vérből is kimutatható lesz, hogy egy adott embernél mekkora esély van a daganatok kialakulására.  Míg a rákos betegeknél pedig a diagnosztikai eljárás során a tumor stádiumok pontosabb meghatározása a cél. Emellett azonosításra kerülhetnek olyan mutációs mintázatok is, amelyekkel személyre szabott, célzott tumorterápiás eljárás válik lehetővé.

Az SZTE kutatói és egészségügyi dolgozói jelenleg arra összpontosítanak, hogy a leggyakrabban előforduló tumorokat – mint például a mell-, a prosztata-, a tüdő- vagy vastagbélrák – korai stádiumban ki tudják szűrni, ami később lehetővé teszi a leghatékonyabb tumorterápiás eljárás kiválasztását.

A közlemény szerint a teljes laboratórium áprilisában kezdte meg működését, egy része azonban 2020 óta segíti az SZTE klinikai központjában folyó koronavírus diagnosztikát.

Forrás:

https://hirado.hu/tudomany-high-tech/orvostudomany/cikk/2021/06/09/akar-verbol-is-kimutathato-lesz-hogy-mekkora-esely-van-a-daganatok-kialakulasara

Kép forrása:  https://weborvos.hu/