A szellemi tulajdon védelme
 

A BME egy fiatal kutatója intelligens maszkszűrőt fejlesztett

A A A    Nyomtatható verzió

He Haijun, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) Polimertechnika Tanszékének kínai PhD-hallgatója, Molnár Kolos, a tanszék adjunktusa támogatásával egy úttörő kutatásba fogott, intelligens nanoszálas maszkot fejlesztett, amely a hatékony levegőszűrésen kívül a viselője légzését is nyomon követi.

A fiatal kutató a könnyen átlélegezhető intelligens maszkot egy újonnan kifejlesztett energia-visszanyerő technológián (triboelektromos nonogenerátor (TENG)) alapuló szenzorral látta el. A TENG szenzor mesterséges intelligenciával támogatva figyelemmel kíséri a maszk viselőjének légzését, miközben a maszk anyaga a nagy fajlagos felülete, porozitása és kicsi pórusmérete mellett megszűri a levegő nanoméretű részecskéit. 

He Haijunegy olyan, szerkezetileg optimálisan átalakított TENG-et valósított meg, amely a felesleges zavaró zajok kiszűrése mellett a különböző légzési paraméterek alapján stabil és mérhető feszültségjeleket generál. A feszültségjelek feldolgozásából következtethetnek a kutatók a maszkot viselő légzésének, és az ezzel összefüggő egészségügyi állapotának minőségére.

Az új találmány szűrőképessége – összehasonlítva a KN95/FFP2-es maszkokkal - 98%-ban megfelel ezen típusú maszkokénak.

A műegyetemi kutató által kifejlesztett módszer egyedülálló a világon, a fejlesztésről részletesen a BME honlapján megjelent  összefoglaló cikkbőllehet tájékozódni.

 

Forrás:

http://www.bme.hu/hirek/20210607/Uj_generacios_intelligens_maszk_fejlesztese_indult_a_BMEn

Kép forrása:  http://www.bme.hu/