A szellemi tulajdon védelme
 

Ikerregiszter készül a Semmelweis Egyetemen

A A A    Nyomtatható verzió

2021 tavaszától a Semmelweis Egyetemen populáció alapú ikerregiszter felépítését kezdték meg a szakemberek. Budapest Főváros Kormányhivatala 2021. február 15-től kezdődően kapcsolatfelvételi eljárás keretében tájékoztató levelet küld ki az ország összes ikerpárjának, melyben a Semmelweis Egyetem Magyar Ikerregiszterbe való csatlakozásra hívja fel a figyelmet.

A Magyar Ikerregisztert a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika egyetemi docensei, Dr. Tárnoki Ádám és Dr. Tárnoki Dávid, egypetéjű ikrek vezetik.

A meglévő Magyar Ikerregiszter teljes hazai népességre történő bővítését - az ikerközösség építése mellett - azzal a céllal kívánják továbbfejleszteni, hogy valamennyi magyar ikerpárnak lehetőséget nyújtsanak a jövőbeni ikerkutatásokban való részvételre, amely nemcsak a tudomány, hanem az ikrek számára is kivételes és hasznos. Az ikerkutatások kiterjednek a tudományt napjainkban leginkább foglalkoztató, eddig megválaszolatlan kérdésekre, mint amilyen a genetikai és környezeti tényezők jelentőségének szerepe egyes meghatározó betegségekben.

Az ikerregiszterbe regisztráló ikerpárok segítségével a világ egyik legnagyobb orvosi vonatkozású ikeradatbázisa jöhet létre. Az ikerpárok minden őket érintő kutatás esetén értesülhetnek az akár orvosi, pszichológiai vagy egyéb területen induló ikervizsgálatokról, amelynek alapján eldönthetik, részt kívánnak-e venni abban. A részvétel mindig önkéntes és ingyenes.

A Magyar Ikerregiszterhez való csatlakozáshoz egy- vagy kétpetéjű, többes iker, azonos vagy különnemű ikerpárok jelentkezését egyaránt várják.

A regisztráció és további információ a Semmelweis Egyetem Magyar Ikerregiszter honlapján (ikrek.semmelweis.hu) keresztül érhető el: https://ikrek.semmelweis.hu/user/register

 

Forrás:

https://ikrek.semmelweis.hu/cikk/semmelweis-egyetem-populacio-alapu-magyar-ikerregisztere-2021-februarjatol-az-osszes-ikerpart

Kép forrása:  https://www.facebook.com/HungarianTwinRegistry/