A szellemi tulajdon védelme
 

„Balatoni hal” elnevezéssel a ponty és a fogassüllő uniós oltalmat kapott

A A A    Nyomtatható verzió

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng és az Akasztói szikiponty után a tenyésztett ponty és a fogassüllő földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott „Balatoni hal” elnevezéssel.

A „Balatoni hal” földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú. A „Balatoni hal” földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó „balatoni sudár” vagy „varászlói tükrös” államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni. Az ilyen ponty húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak köszönhető - olvasható a boon.hu oldalán.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező termék egy meghatározott földrajzi területről származik, minőségét alapvetően az adott földrajzi terület természeti és emberi tényezőinek köszönheti. Az oltalom emellett védelmet biztosít a megtévesztő piaci visszaélésekkel szemben is, mivel az oltalom alatt álló termékek előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott módon és megadott földrajzi területen történhet. 

Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így már 71-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 23 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

 

Forrás:

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/magyar-halak-unios-oltalma-5556551/

Kép forrása:  https://www.agrarszektor.hu/