A szellemi tulajdon védelme
 

Új műtéti eljárással segítik a tüdőbetegek ellátását Szegeden

A A A    Nyomtatható verzió

Furák József az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztályának vezetője, az SZTE egyetemi docense és Szabó Zsolt, aneszteziológus az egész világon egyedülálló műtéti eljárást dolgozott ki, amelyet tüdőrákos, illetve egyéb, tüdőműtétre szoruló betegeknél lehet alkalmazni.

A szakemberek új módszere egy, már korábbról ismert és alkalmazott, gépi lélegeztetésen alapuló, illetve egy viszonylag új, a beteg spontán légzésével történő műtéti technikák ötvözete.

A beavatkozás során a betegek izomműködése nincs kikapcsolva, a légzést műtét közben nem lélegeztetőgép szabályozza és végzi, a betegek a légcsőbe helyezett tubuson át képesek spontán lélegezni. A technika kulcslépése a köhögési inger kikapcsolása a vágus ideg érzéstelenítésével.

 Az új eljárás eddig már közel 80 ember életminőségén javított.  „A szakértő hisz abban, hogy az új módszer segítségével több tüdődaganat-műtétén átesett beteg túlélési esélye javulhat, hiszen a spontán légzés segítségével végzett műtétek nem károsítják – vagy legalábbis nem akkora mértékben – azokat a sejteket, amelyek az immunterápiás kezelés alapjait képezik. Ennek köszönhetően a betegek a műtét utáni más típusú onkológiai kezelést is jobban tolerálják” – írja az infostart.

 

Forrás:

https://infostart.hu/tudomany/2021/06/20/forradalmi-eljarassal-kezelik-a-tudorakkal-kuzdo-betegeket-szegeden

Kép forrása:  https://hu.depositphotos.com/