A szellemi tulajdon védelme
 

Az ELKH ÖK kutatói elkészítették az első magyar hangyanév-katalógust

A A A    Nyomtatható verzió

A legtöbb magyarországi hangyafajnak eddig nem volt elnevezése, megjelölése, egészen mostanáig, amikor is ezt a hiányosságot pótolva az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának (ELKH ÖK) kutatói elkészítették az első magyar hangyanév-katalógust.

A kutatók a legkülönfélébb szövegekben igyekeztek felkutatni a hangyafajok valamennyi, magyar nyelven hozzáférhető említését, ha pedig olyan fajt regisztráltak, amelyiknek még nem volt általánosan elfogadott magyar neve, akkor adtak neki. A magyar nevek kiválasztásakor fontos szempont volt az egyszerűség, ugyanakkor a tudományos névadás szabályait is figyelembe vették.

A névjegyzék első része a Magyarországon igazolt előfordulási adattal rendelkező hangyafajok tudományos és magyar neveit tartalmazza (126 faj). A második részben, külön jegyzékben a hazánkban nem előforduló, de magyar névvel rendelkező fajok (taxonok) szerepelnek (238 faj). A harmadik részben néhány kiemelkedő jelentőségű fosszilis faj szerepel (10 faj). Végül a teljesség kedvéért, a magyar szakirodalomban előforduló azon magyar hangya-neveket tüntették fel, amelyek pontos taxonómiai beazonosítása nem volt lehetséges (4 név).

A katalógus az  alábbi linken szabadon elérhető.

 

Forrás:

https://www.origo.hu/tudomany/20210702-elkeszult-az-elso-magyar-hangyanevkatalogus.html

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/