A szellemi tulajdon védelme
 

A környezettudatos vízfelhasználást támogatja egy új magyar fejlesztés

A A A    Nyomtatható verzió

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) munkatársai TávVíz néven egy intelligens, távvezérelhető vízszabályozó és impulzusszámláló eszközt fejlesztett.

A TávVíz eszköz négy funkció ellátására lett tervezve és felkészítve.

·       Alapfeladata a monitoring – ennek köszönhetően az eszköz figyelni tudja, hogy a vízmérő mér-e a földbe elfolyt vízmennyiséget vagy sem.

·       A második funkciója az előrefizetős mérés, a rendszer alkalmas arra, hogy az előrefizetés mértékéig biztosítsa a felhasználók számára a vízellátást.

·       A csőtörésfigyelésnek a TávVíz monitoringrendszere az alapja – ez a funkció nagy segítséget jelenthet azoknak, akik nem laknak folyamatosan az adott ingatlanban, azonban egy telefonos applikáció, e-mail vagy webes felület segítségével értesítést kaphatnak, ha csőtörés van.

·       A negyedik a vízfogyasztást korlátozó funkció – a kintlévőség-kezelésben alkalmazva a TávVíz eszköz a nemfizető felhasználók esetében a jogszabályban előírt mennyiség biztosításáig képes korlátozni a vízfogyasztást, a hátralék igazolt rendezését követően pedig azonnal képes azt feloldani.

 A távvezérléssel nyitható és zárható TávVíz energetikailag teljesen autonóm, a rendszer ugyanis a vezetékben áramló víz zöldenergiáját alakítja elektromos energiává.

A TávVíz eszközt bemutató kisfilm itt érhető el.

 

Forrás:

http://www.hirbalaton.hu/uj-intelligens-zoldenergiaval-mukodo-vizszabalyozo-eszkozt-szabadalmaztatott-a-drv/