A szellemi tulajdon védelme
 

Újszerű megközelítések a látás helyreállítására és a látásvesztés lassítására

A A A    Nyomtatható verzió

Roska Botond kutatásait az emberi látás visszaállításának szenteli. Csapatával 13 éve egy olyan megoldáson dolgozik, amellyel újra látást adhat azok számára, akik genetikai szembetegségben szenvednek. Szerinte „Olyan vakság, amin egyáltalán nem lehet segíteni, nem létezik. Még azokon a betegeken is lehet valamennyit segíteni, akiknek a komplett látóidege hiányzik. Minden attól függ, hogy mennyi pénzt áldoznak rá.” - olvasható egy korábbi nyilatkozatában.

Háromszázmillió forint támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Élvonal - Kutatási Kiválósági Program keretében a Semmelweis Egyetem Roska Botond által vezetett kutatási projektje, mely a látás helyreállítására és a látvásvesztés lassítására irányul.

Az Újszerű megközelítések a látás helyreállítására és a látásvesztés lassítására című kutatásnak három fő célja van. Ezek egyike, hogy megpróbálják helyreállítani a vak retinák színlátását. További cél egy intelligens optogenetikai szemüveg létrehozása.

Az orvostechnikai eszköz azt a célt szolgálja, hogy a helyreállított látás során keletkező vizuális élmény a lehető legközelebb legyen a normális látáshoz. Mindezeken túl a ganglionsejtek pusztulásának mechanizmusát is vizsgálják majd, amely segítséget jelenthet a későbbiekben a sejtek degenerációját lassító terápiák tervezésében - nyilatkozta az egyetem honlapján Roska Botond, a bázeli Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology vezetője, a Semmelweis Egyetem vendégprofesszora.

A pályázati támogatásból elinduló kutatás során szoros együttműködésben dolgozik majd három budapesti kutató, valamint a bázeli intézet. Mint azt Roska Botond részletezte, az együttműködés résztvevői Szabó Arnold, a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének egyetemi tanársegédje, a Retina Laboratórium vezetője, Rózsa Balázs, a Femtonics Kft. alapító tulajdonosa, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa, valamint Nagy Zoltán Zsolt, az egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Forrás:

https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20210716-roska-botond-vezetesevel-indul-kutatas-a-latas-helyreallitasara-a-semmelweis-egyetemen

 

Kép forrása: https://www.portfolio.hu/gazdasag/