A szellemi tulajdon védelme
 

Fénycsapdákkal a gombaszúnyogok ellen

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK), az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a különböző hullámhosszúságú fény a gombtermesztésben óriási károkat okozó gombaszúnyogok szervezetére, illetve viselkedésére.

A termesztett gombák gyors fejlődése nehezen összeegyeztethető a növényvédőszerek élelmezésegészségügyi várakozási idejével. A termesztők ezért agrotechnikai megoldásokkal próbálják gyéríteni a kártevőket: sárga ragacslapokat vagy ragasztócsíkokat helyeznek el a termesztőház megfelelő pontjain, valamint ultraibolya fényű csapdákat is.

A termesztők használnak ugyan ultraibolya fényű fénycsapdákat, azt azonban korábban még nem vizsgálták, hogy a csapdák által kibocsátott sugárzás valóban hatékony-e, illetve van-e olyan más spektrális tartomány, amely hatékonyabban vonzza a gombaszúnyogokat.

A magyar kutatók  eredményeit összefoglaló tanulmány a rangos Scientific Reports folyóiratban jelent meg.

A vizsgálati eredmények alapján olyan fénycsapdákat lenne érdemes alkalmazni a termesztőházakban, amelyek az ultraibolya spektrális tartomány mellett a zöld tartományban is sugároznak. A kutatók a későbbiekben egy ilyen, a korábbiaknál hatékonyabb fénycsapda kifejlesztésével szeretnék segíteni a gombatermesztőket a gombaszúnyogok elleni védekezésben.

Forrás:

https://24.hu/tudomany/2021/07/29/termesztett-gombak-gombaszunyogok-fenycsapda/

Kép forrása: https://agroforum.hu/