A szellemi tulajdon védelme
 

Újabb magyar termékek élveznek uniós oltalmat

A A A    Nyomtatható verzió

73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés odaítélésének feltétele az, hogy a szóban forgó termék összetevői az adott földrajzi helyről származzanak, és a terméket teljes egészében ott állítsák elő. Ami az oltalom alatt álló földrajzi jelzést illeti, azok a termékek viselhetik azt, amelyek előállításának, feldolgozásának vagy elkészítésének legalább egyik részfolyamatára az adott régióban kerül sor.

Az őrségi tökmagolaj finomítatlan növényi olaj, amelyet a kifejezetten olajsajtolás céljára termesztett tök (Cucurbita pepo L.) pirított magjaiból préselnek. Tiszta, kizárólag csak tökmagból sajtolt tökmagolaj, minden egyéb anyagtól mentes. Karakteres, idegen illattól, íztől mentes, viszkózus folyadék. Íze telt, selymes, fűszeres, dióra emlékeztető. Színe sötétzöld.
Az őrségi tökmagolaj 2014-ben nyerte el a magyar Hagyományok-ízek-régiók (HÍR) védjegy használati jogát, a 2019-es Nemzetközi Tökmagolaj Kiállításon ezüstérmet nyert.

A Tuzséri alma oltalom alatt álló eredetmegjelölés használatára a „Malus domestica” almafaj Gala, Jonagold, Red Delicious, Golden Delicious, Mutsu, Idared, Jonathan, Granny Smith fajtáinak friss fogyasztásra szánt almái jogosultak. A meghatározott földrajzi területen termesztett valamennyi fajtára jellemző az átlagosnál nagyobb húskeménység, a hosszú eltarthatóság és az átlagosnál magasabb cukortartalom.

Az oltalom alatt álló termékek listája az alábbi oldalon megtekinthető:
 https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok

 

Források:

https://www.delmagyar.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/unios-oltalmat-kapott-a-tuzseri-alma-es-az-orsegi-tokmagolaj-7810304/

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/eu-quality-food-and-drink_hu

https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok

Kép forrása: https://www.debreceninap.hu/

https://www.retroradio.hu/