A szellemi tulajdon védelme
 

Rehabilitációs centrumot hoztak létre Pécsen

A A A    Nyomtatható verzió

A Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, valamint az Országos Mozgásszervi Intézet nemzetközi színvonalú kutatás-fejlesztési és szolgáltatási központot hozott létre az idegrendszeri károsodásban érintett betegek rehabilitációjának elősegítésére.

A PTE közleménye szerint a központnak része egy összetett mozgásanalizáló rendszerrel és robotikus eszközökkel felszerelt biomechanikai labor, ahol a kutatási eredmények pontos monitorozására és a korábbinál precízebb betegvizsgálat mellett nyílik lehetőség szélütés miatt bénult emberek mozgatására. Továbbá lehetőség nyílt a gerincvelő sérülés miatt bénult emberek helyváltoztatását segítő robotikus járógép első hazai klinikai próbájára, valamint annak az anyatechnológiai kutatócsoportnak a megalakulására, amely főként háromdimenziós nyomtatásban használható polimerek, fémek mechanikai, strukturális jellemzőjének vizsgálatát végzi, és eredményei közvetlenül hasznosulnak az orvostechnológiai fejlesztésekben. Emellett telepítettek egy mágneses stimulációs rendszert, ami az agyműtétek nagy pontosságú kivitelezését, a műtéti biztonság növelését segíti.

A PTE kiemelte az Országos Mozgásszervi Intézetben lehetőség nyílt az intézmény saját stroke betegeknél használt fizioterápiás robotjának fejlesztésére, továbbá a beszerzett eszközök hozzájárulnak a gerincvelő sérültek bénult alsó végtagi izmait hasznos funkciókkal ingerelni.

A beruházást 650 millió forint európai uniós forrásból finanszírozták.

A fejlesztésről készült beszámoló elhangzott a Magyar Katolikus Rádió Hírtükör című műsorában, 2021. augusztus 10-én, melyet  ide kattintva lehet meghallgatni. Az összefoglaló 35 perc 08 másodpercnél kezdődik.

 

Forrás:

Katolikus Rádió - Hírtükör 6:30 - 2021.08.10. 06:35:58

Kép forrása: http://medicalonline.hu/