A szellemi tulajdon védelme
 

A hagyomány újra él, nevet kapott 16 magyar felfedezésű kisbolygó

A A A    Nyomtatható verzió

Már több mint kétszáz éves hagyomány a felfedezett kisbolygók elnevezése. Eszerint a felfedezőt illeti a jog, hogy nevet válasszon felfedezettjének. 1925 óta a kisbolygók felfedezésükkor egy ideiglenes elnevezést kapnak, amennyiben legalább két éjszaka sikeresen megfigyelték őket és nem azonosíthatóak egyetlen, már korábban besorolt objektummal sem.

Miután az égitest pályáját sikerül úgy meghatározni, hogy a pozíciója hosszú időre megbízhatóan előrejelezhető legyen, a kisbolygó kap egy végleges sorszámot. Ezután a felfedező tehet javaslatot egy elnevezésre. Ezek az élet szinte minden területéről kikerülhetnek, a politikusokra és katonákra azonban százéves moratórium van, így igyekeznek a tudomány, a sport és a kultúra területéről egyenlő arányban választani elnevezéseket.

Az elmúlt csaknem másfél évben szünetelt az elnevezések elfogadása, ugyanis a névválasztások hivatalos bejelentésének joga szervezetet cserélt, azonban ez év májusában végre újraindult a folyamat, így elfogadták a korábban benyújtott 16 magyar névjavaslatot.

Az újonnan elkeresztelt kisbolygók között található az Adyendre, a Dévényanna, az Erdőspál, a Várkonyiágnes, a Kaffkamargit, a Halmospál, a Lukácsbéla és a Komjádibéla, de neveztek el kisbolygót Hosszú Katinkáról, Kaszás Attiláról és Hamvas Béláról is.

 

Forrás:

https://hirado.hu/tudomany-high-tech/cikk/2021/08/04/mit-szol-ehhez-hosszu-katinka-kisbolygo-lett

Kép forrása:  http://www.naprendszer.weblap-honlap.hu/b