A szellemi tulajdon védelme
 

Újabb magyar fejlesztésű műhold áll Föld körüli pályára

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Űrügynökség (ESA) általános technológiafejlesztési programja (General Support Technology Programme, GSTP) keretében repülő RADCUBE küldetéssel a Magyarországon fejlesztett eddigi legnagyobb önálló űreszköz és egyben az első hazai ipari műholdplatform áll alacsony Föld körüli pályára.

A RadCube misszió nemzetközi konzorcium keretein belül valósul meg, amelynek vezetését az Európai Űrügynökség (ESA) a budapesti C3S Kft.-re bízta. A C3S felelős a projektkoordinációért, a platformfejlesztésért, a szimulációkért, a tesztekért, a felbocsátásért, valamint a misszió működtetéséért. A három egység (3U) méretű (30x10x10 cm) műhold fő hasznos terhe az űridőjárást monitorozó platform, a jelentős mértékben hazai fejlesztésű RadMag kozmikus sugárzást figyelő műszer.

A RadMag információt biztosít az űridőjárásról a kutatóintézetek, ipari szereplők, valamint az alacsony Föld körüli pályán működő űreszközök és asztronauták számára, és emellett tudományos adatokat gyűjt. Ennek fejlesztéséért az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont felelős, emellett a konzorcium tagjai a magnetométer hasznos terhet fejlesztő Imperial College of London, valamint a lengyel Astronika és a másodlagos hasznos terhet biztosító Európai Űrügynökség.

A műhold augusztus 17-én, kedden hajnali 3:47-kor indul a Francia Guyana-i Kourou-ból, a Guyana Űrközpontból az európai VEGA VV19 hordozórakétával.

 

Források:

https://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20210812_hamarosan_indul_a_kovetkezo_magyar_muhold

https://www.idokep.hu/hirek/uj-magyar-muhold-all-palyara

Kép forrása: https://www.radcube.hu/