A szellemi tulajdon védelme
 

Egy allergiaellenes orrspray hatékonynak bizonyul a koronavírus ellen

A A A    Nyomtatható verzió

Az osztrák Cebina GmbH bejelentette, hogy közzétették a német Ursapharm Arzneimittel GmbH-val közösen szponzorált második fázisú klinikai vizsgálat első eredményeit, amelyek bizonyítják, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray hatékonyan csökkentette az a SARS-CoV-2 pozitív betegek vírusterhelését.

 A Pécsi Tudományegyetem (PTE)  Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusai tavaly nyár óta egy nemzetközi projektben segítik a koronavírus elleni küzdelmet. A Cebina és az Ursapharm Arzneimittel az antihisztaminként ismert azelasztin-hidrokloridot kezdték el vizsgálni, amihez a laboratóriumi vizsgálatokat a Jakab Ferenc által vezetett Virológiai Nemzeti Laboratóriumban végezték. A cél annak bizonyítása, hogy a hatóanyagot tartalmazó orrspray képes-e visszaszorítani az orrnyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában, megakadályozva a betegség kialakulását, vagy kedvezően befolyásolva a lefolyását.

Jakab Ferenc Facebook-posztban kommentálta a hírt, miszerint „az előzetes laboratóriumi eredményeket a klinikai vizsgáltok is igazolják: a széles körben elérhető allergiaellenes azelasztin tartalmú orrspray forradalmasíthatja a COVID-19 kezelést”.

 

Forrás:

https://www.portfolio.hu/uzlet/20210817/forradalmi-attores-magyar-kutatoktol-allergiaellenes-orrspray-lehet-a-koronavirus-legujabb-ellenszere-496872

Kép forrása:  https://forbes.hu/