A szellemi tulajdon védelme
 

Uniós oltalomban részesült a „Jászság aranya”

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Bizottság augusztus 19-ei döntésével a „Jászsági nyári szarvasgomba” védett elnevezés lett az Európai Unióban.

A „Jászsági nyári szarvasgomba” földrajzi jelzés a nyári szarvasgomba faj meghatározott jászsági településeken gyűjtött változatát jelöli. Az elnevezés csak a friss termékre vonatkozik.
A külseje pikkelyes, gyakran durva, belsejében lévő hús állaga kemény, fehér-sárgásbarna erezet tarkítja. Illata kellemes, leginkább pörkölt, erjedt árpamalátára vagy főtt kukoricára, íze pedig leginkább finom dióra emlékeztet.

A „Jászsági nyári szarvasgomba” a semleges vagy gyengén bázikus kémhatású, magas humusztartalmú, kötött, agyagos, változatos mészállapotú talajokat kedveli. Leginkább a kocsányos tölgy, a gyertyán-elegyes és a cser-erdőkben fordul termőre. Gyűjtése május 15-től december 31-ig történhet. A Jászság területén részben természetes módon megterem, részben erdő-ültetvényekben ma már termelhető.

Természetes termőhelyei: Jászivány, Jászkisér, Jászdózsa, Jászapáti, Jászágó, Jászárokszállás, Jászjákóhalma, Jásztelek, Jászszentandrás, Besenyszög, Újszász.

A Jászsági nyári szarvasgomba 2016-ben elnyerte a „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) védjegy használati jogát. Előszeretettel használják rá a „jászsági fekete gyémánt”, a „Jászság aranya”, vagy a „jász trifla” jelzőket, amelyek jól mutatják, hogy igen nagy becsben tartják a térségben – olvasható az Agrofórum oldalán.

 

Források:

https://agroforum.hu/agrarhirek/agrarkozelet/a-jaszsagi-nyari-szarvasgomba-unios-oltalomban-reszesult/

http://gi.gov.hu/jaszsagi-nyari-szarvasgomba2/

Kép forrása: http://gi.gov.hu/jaszsagi-nyari-szarvasgomba2/