A szellemi tulajdon védelme
 

Elektromos szemétszállító teherautók készülnek Hajdú-Bihar megyében

A A A    Nyomtatható verzió

Az elektromos meghajtás fejlesztését 2010-ben még a Debreceni Egyetemen kezdték meg, ahol eredetileg versenyautókat hajtottak meg elektromotorral. Egy pályázati kiírásnak köszönhetően nagyobb tömegű járművek mozgatására is kipróbálták az eljárást.  Az innováció működött, 2014-ben szabadalmaztatták a megoldást, melyet később az Electromega Kft. megvásárolt, majd fejlesztői mérnökcsapata több éves munkája eredményeként 2020 októberében átadta az ország első, teljesen elektromos, 40 tonnás kamionját a győri Audi telephelyén.

A magyar cég az idén tavasszal újabb sikert könyvelhetett el, Hajdú-Bihar megyében átadta első négy, elektromos szemétszállító teherautóját is.

A szemétszállító teherautóihoz  a Schneider Electric folyadékhűtéses frekvenciaváltóját használták az elektromotor vezérlésére, ami a legigényesebb indítási és fordulatszám-szabályozási feladatok teljesítésére is alkalmas. A készülék többek között képes kiterjesztett frekvenciatartományt kezelni a nagy sebességű motorokhoz, illetve rendkívül pontos nyomaték- és sebességvezérlést kínál.

A magyar fejlesztésű elektromos teherautók a kedvezőbb fenntartási költségeik mellett sokkal több információt is biztosítanak saját működésükről az üzemeltetőknek. Az érzékelőknek és egy speciális szoftvernek köszönhetően részletes adatok állnak rendelkezésre többek között arról, hogyan alakul az egyes energiacellák kihasználtsága, vagy például hogyan működik, hányszor kapcsol be a frekvenciaváltó. Ezen információk révén pedig előre lehet jelezni a hibalehetőségeket, ami lényegesen hatékonyabbá teszi a járművek karbantartását.

 

Forrás:

https://startuponline.hu/magyar-fejlesztesu-elektromos-teherautok-reformalhatjak-meg-a-hulladekgazdalkodast/

Kép forrása: https://bvk.hu/2018/11/30/