A szellemi tulajdon védelme
 

Önkéntesek jelentkezését várja a TTK Agyi Központja

A A A    Nyomtatható verzió

Napjainkra a demencia világszerte legkevesebb 50 millió embert sújt, és ha a jelen trendeken nem sikerül változtatni akkor a demenciával szenvedők száma 2050-re meg is triplázódhat. Mivel a demencia gyógyszeres kezelése nem megoldott és ezen a területen lényeges előrelépés nem is várható a következő években, világszerte fokozott erőfeszítéseket tesznek a demencia minél korábban történő azonosítására és megelőzésére.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Természettudományi Kutatóközpontja (TTK) kiemelten foglalkozik a kognitív idegtudományok, a pszichológia, az anyag- és környezetkémia, a szerves kémia és az enzimológia tudományterületeivel, valamint az ezekhez kapcsolódó kutatási feladatokkal.

Az ELKH TTK az egészséges kognitív öregedés vizsgálatára irányuló kutatási programja során a demencia prevencióját, ezzel együtt a szellemi képességek hanyatlásának késleltetését tűzte ki céljául, a lehető legkorábbi diagnózis és az egyénre szabott intervenciók lehetőségeinek feltárásával.  Tehát elsődleges fontosságú, hogy minél előbb feltárásra kerüljön a demenciára hajlamosító tényezők jelenléte, az ezzel kapcsolatos kutatásokhoz pedig önkéntesek jelentkezését várják.

A kutatásról további információ a kutatási program weboldalán található.

 

Források:

https://elkh.org/hirek/a-ttk-agyi-kepalkoto-kozpontja-onkenteseket-keres-a-demencia-prevenciojat-celzo-kutatasban-valo-reszvetelre/

https://demenciaplatform.hu/

Kép forrása:

https://demenciaplatform.hu/