A szellemi tulajdon védelme
 

Két hét alatt elvégzi a komposztálást a magyar ökorobot

A A A    Nyomtatható verzió

A Compocity Kft. okosszemetes innovációjukat a megalkotása óta eltelt két évben egy komplett városi rendszerré fejlesztették. A startup úgy döntött, hogy nem egy drága dobozos terméket dob piacra, hanem egy komplett szolgáltatást, amely egyszeri belépési díj után havi előfizetéssel érhető el. Tehát üzemeltetik is a robotot, újratöltik benne a mikroorganizmust, és ha az előfizető kéri, segítenek a komposzt és a komposzttea hasznosításában is. A visszacsatolás sem marad el, az alkalmazás üzenetet küld arról, hogy például a szomszédos óvoda gesztenyefájához került a komposzt.

A beltéri komposztáló a háztartási hulladékot automatizáltan alakítja komposzt anyaggá és biopermetté. A levegő nélküli, szagtalan eljárás a műtrágyáéhoz hasonló beltartalmi értékű komposztot készít és több alapanyagot tud feldolgozni, mint a közismert kerti komposztálás.  A komposztkapszula egy 40 literes kivehető tartály. Kerülhet bele például szilárd tejtermék, hús, déligyümölcs is.

A komposztáló használójának két dolga van: behelyezni a hulladékot a kukába, majd kiüríteni azt. Maga a komposztálás mellett ügyelni kell arra, hogy a rendszer fenntartható legyen és az elkészült komposzt a megfelelő helyre kerüljön. A Compocity rendszerében vannak szenzorok, amik mérik, mennyi súly gyűlt össze a kapszulában, mekkora a komposzt nedvességtartalma, hőmérséklete.

Az alapítók jelenleg a második körös befektetésre készülnek, szeretnék elindítani a tömeggyártást. A nemzetközi terjeszkedés is a jövőbeni célok között szerepel, már számos európai országból megkeresték az alapítókat.

A magyar fejlesztésű beltéri komposztálót a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó látogatói közelről is megtekinthetik.

 

Források:

https://infostart.hu/eletmod/2021/10/04/a-nagykozonsegnek-is-bemutatjak-a-magyar-fejlesztesu-okorobotot

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/08/hulladekbol-termotalajt-keszit-az-okorobot-1

 

Kép forrása:  https://www.muveszetekvolgye.hu/artist/2930