A szellemi tulajdon védelme
 

Az idei év emlőse a Hermelin

A A A    Nyomtatható verzió

Az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.  a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével 2009 óta működteti Vadonleső programját, melynek keretében hét éve indították útjára az „év emlőse” kezdeményezésüket.  Ennek kapcsán minden évben kiválasztanak egy fokozottan védett emlősfajt, melyre egy egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet.: tudományos és népszerűsítő programokat szerveznek, gyermekeknek és fiataloknak szóló pályázatokat hirdetnek meg. Emellett országos hírű művészek, köztük a Természetvédelem Nagykövete címet viselő írók, költők, zenészek, előadóművészek kapcsolódtak be saját műveikkel a programsorozatba, és számos, az Év Emlőséhez kapcsolódó vers, mese és dal született.

A 2021. év emlőse az apró termetű vadász, a Hermelin lett.

A hermelint csak kevesen ismerik közelebbről. Állatkertekben, bemutatóhelyeken nem sűrűn lehet vele találkozni, a természetben is meglehetősen ritka, kerüli a településeket és elsősorban szürkület után, éjszaka aktív. 

A menyétfélék családjába tartozó kis ragadozóról a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete egy bemutató videóval készült, melyet az alábbi linken lehet megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=BaHH7jYHEaU

2020-ban a vidra, 2019-ben a hiúz, 2018-ban a földikutya, 2017-ben a Mogyorós pele, 2016-ban a denevér, 2015-ben az ürge, 2014-ben a sün volt az év emlőse.

 

Források:

https://kormany.hu/hirek/a-hermelin-lett-az-ev-emlose?fbclid=IwAR26CW3u5qlOl-3kCbUnw7iK1ctSJ3o_L7ysj8sn8AZOF83tgzq6rmAJlh0

https://tudomanyplaza.hu/hermelin-a-2021-ev-emlose/

Kép forrása:  https://xn--vadonles-8sb.hu/evemlose/2021