A szellemi tulajdon védelme
 

Átadták az idei Magyar Formatervezési és Design Management díjakat

A A A    Nyomtatható verzió

A Société Budapest rendezvényközpontban október 7-én átadták a 2021. évi Magyar Formatervezési és Design Management Díjakat. A korábbi évek hagyományát követve a díjátadó az idén is a Design Hét Budapest programsorozategyik kiemelt eseménye volt, melyen kihirdették a legkiemelkedőbb teljesítményeket elismerő Magyar Formatervezési Díj (MFD) és a Design Management Díj (DMD) idei év nyerteseit.

A Magyar Formatervezési Díj  42 éve a hazai formatervezés legrangosabb elismerése, melyet pályázat útján lehet elnyerni termék-, terv-, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriákban. A pályázat célja a kiemelt alkotások elismerése mellett a magyar formatervezési produktivitás bemutatása, propagálása, a nemzetközi piacorientáltság javítása.

Az MFD idei év díjazottai:

Termék kategóriában elismerésben részesült a Borsány Gábor, Gattyán György és Huszár Viktor Dénes Teq Lite multifunkcionális játékeszköze, a Lakos Dániel által megálmodott kényelmes és ergonomikus Tilt szék, valamint a Bay Zoltán tervei alapján készült, egyedi gyártású hangsugárzó, a Bay Audio Counterpoint 2.0.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárságának megosztott különdíjával a Szilos András és Imrei Boglárka közös munkájából született CECC-díjtárgy 2021-et díjazták, az SZTNH különdíját Bartos Márton és Liszkai Tamás alkotása, a Voxeltek Flow digitális fogtechnikai rendszer nyerte el.

A terv kategória nyertese a hagyományos hinta és bölcső ötvözéséből létrejött Adamo babahinta, Oravecz András és Németh Ádám közös munkája lett, a Magyar Formatervezési Tanács különdíját Horváth Zsuzsanna Nornir faliórája kapta.

A vizuális kommunikáció kategóriát a Salt Communications Kft. munkája, a Budapesti Corvinus Egyetem arculatfejlesztése nyerte meg, amelyet Balogh Lőrinc, Burus Botond, Nagy István és Serflek Máté alkottak meg. Az Emmi kultúráért felelős államtitkárságának megosztott különdíjával a Mártonffy Melinda szerző, Bárdy Anna tervezőgrafikus és Schmal Fülöp fotográfus együttműködésében létrejött Franciaudvaros Bérházak Budapesten című kötetet tüntették ki.

A diák kategória idei győztese Szalai Bálint, akinek a limitált szériában készülő lakáskiegészítő sorozata különféle tányérokat, tálalókat, vázákat, sodrófákat, illetve egy fonott ülőkét/tárolót tartalmaz. Az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárságának különdíját Király Adrienn BObO alternatív babaházának ítélték oda.

A Design Management Díjat 2009 óta ugyancsak pályázat útján lehet elnyerni. Az elismerésre az a vállalkozás, vállalat vagy intézmény pályázhat, amelyik működésébe közvetlenül beépítette a design eszközeit.

Az idei Design Management Díjat a Radnóti Miklós Színház nyerte el.  
Az Szellemi Tulajdon Nemzetei Hivatala különdíját idén a Györgytea Kft. kapta.

Ezeken kívül elismerő oklevéllel jutalmazták az Artmagazint mint a designmenedzsment kreatív példáját, az épületinformációs modellezéssel foglalkozó BuildEXT tervezőirodát és a Hard Body Hang saját testsúlyos edzésekre alkalmas köztéri sportpályáit is.

Az elismerésekről bővebben  a Magyar Formatervezési Tanács honlapján lehet olvasni:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/testuletek/mft/nemzeti-dijak-osztondijak/magyar-formatervezesi-dij/mft-dij/2021

https://www.sztnh.gov.hu/hu/testuletek/mft/nemzeti-dijak-osztondijak/design-management-dij/a-design-management-dij/2021

A díjazottak és a legkiemelkedőbb pályázók munkáit bemutató kiállítás péntektől október 17-ig várja a látogatókat a Budapest Design Week központi helyszínén, a Société Budapest rendezvényközpontban.

 Forrás:
https://kultura.hu/foto-atadtak-a-magyar-formatervezesi-es-design-management-dijakat/

Kép forrása: https://budapestdesignweek.hu/2020/kiemelt-tema/mfd