A szellemi tulajdon védelme
 

A kutyák között is vannak zsenik!

A A A    Nyomtatható verzió

A világ különböző pontjain élő (Spanyolország, Norvégia, Magyarország, Florida, Brazília és Hollandia) border colliek mérték össze tudásukat az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusainak Genius Dog Challenge néven indított, a kutyák szótanulási képességét vizsgáló online, élő közvetítésű kísérletsorozatában.

A tudományos vizsgálathoz a több országból kiválasztott kutyák mindegyike a különleges tehetséggel bírt, valamennyien bebizonyították, hogy több mint 28 játékuknak tudják a nevét.

A szakemberek egy korábbi kutatásukban már igazolták, hogy a zseni kutyusoknak elegendő négyszer hallaniuk egy új játék nevét, ezért egy másik kísérletsorozatban arra kérték a gazdákat, hogy mindössze 1 hét alatt 6, majd 12 új játék nevét tanítsák meg a kutyáknak. Kiderült, hogy az új feladat sem volt túl nagy kihívás, mivel lazán megtanulták az elnevezéseket, sőt a következő, két hónappal későbbi tesztelésnél még  mindig emlékeztek a játékaik nevére.

A kutatók bíznak benne, hogy ezeknek a kutyáknak a vizsgálatával jobban megérthetik az állatok és gazdáik kapcsolatát is.

Az Etológia Tanszék legújabb kutatása a Royal Society Open Science című folyóiratban is megjelent.

Bár a Genius Dog Challenge lezárult, a kutatócsoport folytatja a "szótanuló" kutyák toborzását további kutatásaikhoz. Azok a gazdák, akik úgy vélik, kutyájuk több játékának is tudja a nevét, a kísérletsorozat oldalán regisztrálhatnak.

 

Forrás:

https://ttk.elte.hu/content/vannak-kutyak-amelyek-akar-szaz-jatek-nevet-is-kepesek-megtanulni.t.4971

Kép forrása:  https://www.facebook.com/GeniusDogChallenge/