A szellemi tulajdon védelme
 

Közúton is tesztelik az új, világító útburkolati jeleket

A A A    Nyomtatható verzió

Korábban már beszámoltunk Farkas Tibor Living Road – Világító Útburkolati jel innovációjáról, amely egy világító pigmentet tartalmazó bevonatot takar. A különleges festék az aszfaltra hordva a nappali – akár csekély – fény mellett is feltöltődve akár tizenkét órán át világít, jól láthatóvá téve a kivilágítatlan utat.

A feltaláló célja az volt, hogy a kerékpárutakon alkalmazva a biciglisek biztonságban közlekedhessenek a kivilágítatlan területeken. Kísérletképpen először Eger Felnémet városrész, majd Esztergom kerékpárútján alkalmaztak először fotolumineszcens boroszilikát anyagú, gyantába ágyazott szemcséket. A műszaki megoldásnak köszönhetően kényelmesebbé és biztonságosabbá vált az egyébként kivilágítatlan útszakasz esti, éjszakai használata.

November végéig nyolc kerékpárúton festenek fel világító burkolati jeleket a Fertő-tó partján, Tihanynál, Cegléd-Nagykőrös, Tát-Nyergesújfalu, Vác-Sződliget, Zalaegerszeg-Zalalövő és Zebegény-Nagymaros között.

Kísérleti jelleggel az új bicikliutak mellett a közutakon is elkezdik tesztelni az innovatív megoldást. A közeljövőben a 4-es főút vecsési szakaszán a kerékpársáv sárga jelét festik át fénnyel feltöltődő, átlátszó speciális festékkel. A 710-es főútnál pedig azt vizsgálják majd, hogy a festés milyen mértékben növeli a Balatonfűzfő-Papkeszi körforgalom éjszakai láthatóságát, közlekedésbiztonságát.

 

Források:

http://www.szellemitulajdon.hu/hirek/1182/vilagito-utfestes-a-biciklizoknek%3A-magyar-talalmany-segiti-az-alkonyattajt-tekeroket.html

https://hvg.hu/zhvg/20211017_Bevalt_az_esztergomi_vilagito_kerekparut_uj_bringautak_es_autos_felfestesek_jonnek

https://hvg.hu/cegauto.kozlekedes/20151209_Vilagito_kerekparutat_avattak_Egerben

 

Kép forrása: https://livingroad.hu/