A szellemi tulajdon védelme
 

Megnyílt a szegedi ELI-ALPS Fókusz - Interaktív Látogatói Tér

A A A    Nyomtatható verzió

A szegedi lézeres kutatóközpont (ELI-ALPS) napokban megnyílt Fókusz – Interaktív Látogatói tere lehetőséget biztosít az érdeklődő fiatalok számára, hogy interaktív és szórakoztató módon mélyítsék el ismereteiket a fizika területén. Muzeális és a közelmúltban is használt optikai eszközökkel, a fizika törvényszerűségeire rávilágító játékokkal és az intézmény történetét, tevékenységét bemutató interaktív alkalmazásokkal várja az érdeklődőket.

„A létesítmény különböző állomásait végigjárva az érdeklődők megismerkedhetnek a látványos lézerhárfával, polárfagylalttal, forgó tavirózsával, a lézeres hangátvivővel, melyek egy-egy, az ELI ALPS-ban folyó kutatásokkal kapcsolatos fizikai jelenséget mutatnak be.” – olvasható az MTI közleményében.

 A kiállítás része az első lézeres szemműtétekhez használt berendezés is.

A lézeres kutatóközpont fontos küldetése a tudomány népszerűsítése, a hazai mérnöki-természettudományos képzés támogatása.

A Fókuszt elsősorban előre bejelentkezett csoportok látogathatják.

„Az ELI az első, nagyteljesítményű lézereken alapuló nagy civil kutatói létesítmény, amely európai együttműködéssel és a nemzetközi tudományos közösség részvételével jön létre. A három lézeres kutatóközpontot Magyarország, a Cseh Köztársaság és Románia azonos időben, közös koordinációval és egyeztetett kutatási stratégiával hozza létre. Ezek sorrendben az ELI attoszekundumos, beamline- és fotonukleáris kutatási központjai.

Az ELI az anyagtudomány, az orvostudomány és a környezetvédelem számos területére jelentős hatással lesz majd.” ( https://www.eli-alps.hu/hu/Rolunk/Kueldetesuenk)

 

Források:

https://tudas.hu/megnyilt-a-szegedi-lezeres-kutatointezet-interaktiv-latogatoi-tere/

https://www.eli-alps.hu/hu/Rolunk/Kueldetesuenk

Kép forrása:  https://www.eli-alps.hu/hu