A szellemi tulajdon védelme
 

Koronavírus elleni orrsprayt fejlesztenek magyar szakemberek

A A A    Nyomtatható verzió

A PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratóriuma és a steril (SPF) tojásokra szakosodott Prophyl Kft. összefogásából koronavírus elleni orrsprayt fejlesztenek magyar szakemberek. Az aerosol csirkékből származó IgY típusú antitesteket juttat a felső-légúti nyálkahártyákra, amelyek már a bejutási ponton semlegesíthetik a vírust. 

 „Szervezetünk immunarzenáljának jelentős részét alkotják az immunglobulinok, köztük az úgynevezett immunglobulin G, rövidítve IgG. A kifejezés az ellenanyagszintet vagy antitestek jelenlétét vizsgáló COVID-tesztek révén lehet ismerős – az IgG-t vérmintából mutatják ki, mennyisége pedig azt jelzi, jelen van-e a szervezetben a koronavírus semlegesítésére alkalmas immunglobulin.

Ez a molekula kötődik a vírus tüskefehérjéjéhez, amivel megakadályozza, hogy az a sejtekhez kötődjön, magyarán képes legyen fertőzni. Az IgG megfelelője madarakban az immunglobulin Y (IgY). Ha egy csirkét beoltunk egy specifikus SARS-CoV-2 fehérjével, szervezete megkezdi az IgY gyártását, az anyag pedig nagy mennyiségben megjelenik a tojásaiban is. Innentől kezdve már „csak” ki kell vonni a tojásból, aerosol létrehozására alkalmas közegbe helyezni, és használatra kész.”-olvasható a 24.hu oldalán.

A technológia nem újkeletű, hiszen számos vírus esetében próbálkoztak már hasonló eljárás kidolgozásával. Az innováció eredményétől függően,  a későbbiekben más, hasonlóan terjedő vírusokra is alkalmazható lesz az eljárás.

A fejlesztés kísérleti fázisban van, hogy mindebből mikor válik mindenki számára elérhető termék, az már nem a kutatókon múlik.

 

Forrás:

https://24.hu/tudomany/2021/11/20/koronavirus-orrspray-negyedik-hullam/

Kép forrása:   https://www.szappanfu.hu/