A szellemi tulajdon védelme
 

Hamarosan magunk is taníthatjuk a robotokat

A A A    Nyomtatható verzió

A Mollia nevet viselő magyar startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robotjuk kinematikai vezérlésére. Termékük legfontosabb újdonsága egy nyelvszerű tanulási rendszer, amely az emberi mozgást geometriai építőelemek egységes rendszerében írja le.

A találmány lehetővé teszi a robot általános mozgékonyságának javítását, illetve azt, hogy a Bábu a számára korábban ismeretlen mozgásformát tanuljon és az új típusú feladatokban jobban teljesítsen. A felhasználó szabadon meghatározható mozgásjellemzőkkel ruházhatja fel Bábut, ez a karakter a kinematikai tevékenységek teljes tartományában megőrződik.

A Bábu tanítása intuitív interakció és gyakorlás útján hajtható végre, a felhasználónak nincs szüksége semmiféle speciális képzettségre.

A Bábu jelenlegi fejlesztése egy valósághű, virtuális környezetben (“edzőteremben“) zajlik.

Jelenlegi állapotában a Bábu képes alkalmazkodni bizonyos új adottságokhoz (mint például megváltozott testfelépítés), vagy feladatokhoz (például a magassarkú cipőben való járás), ezeken felül képes a fizikai térben különböző súlyú tárgyak kezelésére is.

Mivel a Mollia rendszere nem csupán másolja az emberi mozgást, hanem képes annak saját értelmezésére, továbbfejleszthető ortopédiai diagnózis irányában is.

A startup jövőbeli terve az, hogy algoritmusaikat valós fizikai térben, valódi humanoid robotok irányítására tudják használni. 

A Mollia bemutató kisfilmje az alábbi linken nézhető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=SMIP5qiKZqc

 

Források:

https://www.mollia.hu/hu/

https://startuponline.hu/vilagsiker-lehet-a-robotokat-oktato-magyar-startupbol/

Kép forrása: https://www.mollia.hu/hu/