A szellemi tulajdon védelme
 

Zalában megkezdték a szabadalmi oltalom alatt álló gumi-bitumen gyártását

A A A    Nyomtatható verzió

Mint arról már korábban beszámoltunk, a MOL a Pannon Egyetemmel együttműködésben kifejlesztett egy új útépítési kötőanyagot, a gumi-bitument. A szabadalmi oltalom alatt álló gumi-bitumennek számos előnye van a hagyományos bitumenburkolattal szemben: sokkal hosszabb az élettartama, nem nyomvályúsodik, nem repedezik, kiváló a vízelvezetési képessége, kisebb a karbantartási igénye. A magyar találmány az összetételénél fogva megoldást kínál a hulladék gumiabroncsok környezetbarát feldolgozására és hasznosítására is.

Most, hogy megoldódott a termék szállíthatósága és a hagyományos gépekkel történő felhasználása, a MOL bízik az új termék iránti nagyobb érdeklődésben. A beruházásnak köszönhetően a napokban kezdte meg működését Zalaegerszegen a mintegy 130 főt foglalkoztató zalai finomitó gumibitumen-gyártó üzeme. Éves szinten 150 ezer gumiabroncs őrleményét tudják az üzemben hasznosítani; ez 100-150 km hosszú útburkolat elkészítésére lesz elegendő.

A hagyományos aszfalt és az új bevonattal készült aszfalt közötti használatbeli különbség összehasonlítására elsőként a MOL finomítójához vezető 760 méteres útszakasz egyik sávját az új gumibitumennel burkolják.

Forrás:

„Magyar szabadalom gyártásába fogott a MOL”    hvg.hu  2012. október 18.