A szellemi tulajdon védelme
 

Sikeres volt az idei JunctionX Budapest programozói verseny

A A A    Nyomtatható verzió

November végén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adott otthont Magyarország legnagyobb programozói versenyének. Az ötödik alkalommal megrendezett JunctionX Budapest hackathonon 70 országból több mint száz csapat vett részt

A verseny lényege, hogy nagyvállalati partnerek hozzák el a problémáikat, amelyekre a 48 órás megmérettetés alatt fejlesztők, designerek és kreatív elmék próbálnak jobbnál jobb innovatív megoldásokat találni.

A versenyzők idén az Intuitech digitalizációs stúdió, a Varian orvostechnológiai vállalat és a szervező CraftHub által hozott kihívások közül választhattak. 

Az abszolút győztes, a Polyp HUB az Intuitech digitalizációs stúdió kihívására készített alkalmazást a deepfake-videók kiszűrésére.
A személyiség azonosítására használt videók manipulációja komoly biztonsági kockázatot jelent a banki szektorban, ezért kiszűrésük alapvető fontosságú. Az alkalmazás speciális algoritmusokat használ a felvétel elemzésére, emellett egy innovatív ötletként a fej természetes mozgási mintáit használja a valódi és hamisított felhasználók megkülönböztetésére.

 A Siemens Heathineers részeként működő Varian kihívásának győztese a RadioCareSync csapat lett, akik egy olyan alkalmazást dolgoztak ki, amely megkönnyítené és összehangolná az orvoscsapatok munkáját a sugárkezelésre váró rákbetegek kezelési tervének összeállításában az adminisztrációs feladatok csökkentésével, a betegek egyedi igényeinek figyelembevételével, a rendelkezésre álló eszközök kihasználásának optimalizálásával és egy ágyfoglalási és értesítési rendszer bevezetésével.

Idén a szervező CraftHub is kihívások elé állította a versenyzőket. A fenntarthatósági kihívás olyan ötleteket keresett, amelyek környezettudatosabb viselkedésre motiválják a városlakókat és a vállalatokat. A kihívás győztese, a WasteWiz csapat játékos alkalmazása a mesterséges intelligencia által vezérelt tárgyfelismerő modellel és automata szelektívszemétgyűjtő-keresővel segítené a felhasználókat a tudatosabb hulladékgyűjtésben.

A szervező másik kihívása a telekommunikációs cégek számára keresett megoldást a fiatal felnőttek érdeklődésének felkeltésére és márkahűségének építésére. A győztes TELLYOU csapat alkalmazásával a felhasználók saját avatárjukat hozhatnák létre és fejleszthetnék szórakoztató felmérések, beszélgetések segítségével. Ezáltal személyre szabott, interaktív tartalmakat kaphatnak, amelyek túlmutatnak a tipikus mesterségesintelligencia-alapú társalgáson.

Forrás:
https://www.origo.hu/techbazis/20231204-junctionx-budapest-polyhub-hackathon.html

Kép forrása:

https://budapest.hackjunction.com/