A szellemi tulajdon védelme
 

Megújult a magyar légiforgalmi irányítás rendszere

A A A    Nyomtatható verzió

HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.  a légi irányítást eddig is magas szinten művelő, saját fejlesztésű, MATIAS (Magyar Automated and Integrated Air Traffic System) rendszerüket tovább tökéletesítve, megalkotta a világ egyik legkorszerűbb, a technológia csúcsát képviselő légiforgalmi tájékoztató rendszerét. A szoftverrel kapcsolatos, kétszázat is meghaladó számú innovatív fejlesztés elsősorban a nemzetközi követelményrendszer, az operatív tapasztalatok, illetve a forgalom növekedéséből adódó feladatokat hivatott orvosolni.

A szoftver valós idejű adatfeldolgozási technológiája iránt óriási a külföldi érdeklődés. A rendszer ugyanis a rendelkezésére álló radaradatok alapján konfliktuskutatást végez, majd öt másodpercenként újra felméri a légtér helyzetét. A MATIAS újdonsága még a – 2020-tól egyébként is kötelezően alkalmazandó – repülőgépek új hívójelalapú azonosítása, valamint a hátralévő utazási távolságra utaló adatok meghatározása a gépek aktuális pozíciója és repülési terve alapján.

A szoftver további bővítésekre is ad lehetőséget, a további tervek között szerepel például a gépek fedélzeti rendszeréhez biztosított közvetlen adatkapcsolat megteremtése. A próbaüzem már november közepe óta folyamatosan zajlik; az új navigációs központ előreláthatólag 2013 elejétől fogja a magyar légtér irányítását ellátni.

 

Forrás:

Korszerűbb lett a hazai légiforgalmi irányítás – fotók – hvg.hu  2012. december 17.