A szellemi tulajdon védelme
 

Rozsbúza

A A A    Nyomtatható verzió

A tritikáléa búza és a rozs keresztezésével létrehozott szemes gabonaféle, amelyet ez idáig takarmányozási célokra használtak. Az elmúlt években végzett kutatások azonban azt bizonyították, hogy egyes új nemesítésű fajták emberi fogyasztásra is alkalmasak.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szakembere, Dr. Bóna Lajos kifejlesztette az elsősorban emberi fogyasztásra és csak másodsorban takarmányozásra alkalmas rozsbúzát. A z új gabonaféléből készült kenyerek különleges beltartalmi értékeket képviselnek. Élelmi rost és ásványianyag-tartalmuk jóval magasabb, mint a hagyományos kenyéréké. Szénhidrát tartalmuk mennyisége ugyan megegyezik a fehér kenyérével, de a felszívódás mértéke lényegesen alacsonyabb, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják az új összetételű kenyeret.

Az új alapanyag már készliszt formájában kerül a sütödékbe, a pékeknek a felhasználás előtt csak vízzel és élesztővel kell kiegészíteniük. A tervek szerint az idén csak kenyeret, jövőre viszont már süteményeket, kekszet és különféle finom pékárut is készítenek az egészségmegőrző tritikáléból.

Forrás:

Magyar fejlesztés: Kenyér, amit a fogyókúrázók bátran ehetnek – agrarhirek.hu – 2013. augusztus 23.