A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar feltaláló jogerősen nyert az Adidas elleni szabadalombitorlási perben

A A A    Nyomtatható verzió

Több mint egy évtizedes jogi csatározás után Oroszi László feltaláló igazára talált az Adidas Magyarország Kft. ellen folytatott szabadalombitorlási perben.

Oroszi László 1995/96-ban fejlesztette ki irányítósávos futballcipőjét, amelynek innovációja az orr-rész keménygumiból készített sűrű bordázata, vagyis azok az irányítósávok voltak, amelyek segítették a játékost a labdavezetésben, javítottak a lövések-passzok találati pontosságán, növelték a lövés erejét. A feltaláló innovatív megoldását először használati minta védte: ennek jogellenes hasznosítása miatt indított pert az Adidas Magyarország Kft. ellen 2002-ben. Az Adidas sem tétlenkedett, 2003-ban támadást indított Oroszi László kizárólagos joga ellen. Kilenc év után, 2012-ben a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése elismerte Oroszi László találmányának újdonságát és feltalálói tevékenységen alapuló voltát – amely a szabadalmaztatás előfeltétele.

Az Adidas 2000/2001-ben Predator Precision és Predator Mania fantázianéven több olyan futballcipőt is piacra dobott, amelyekben Oroszi László szabadalmát elbitorolva, jogtalanul használták fel a feltaláló szellemi tulajdonát. A multinacionális sportszergyártó cég a világon szinte mindenütt értékesítette – Oroszi László találmányán alapuló – termékeit, mellyel igen jelentős anyagi haszonra is szert tett.

A magyar feltaláló az Adidas ellen 2013. január 30-án jogerősen megnyert szabadalombitorlási pere után kártérítési pert is indított, miután peren kívül nem sikerült megegyezniük az anyagiakat illetően.

 

Források:

Magyar feltaláló, Oroszi László legyőzte az Adidast– zaol.hu – 2014. február 10.

Az Adidas lenyúlta Oroszi László találmányát – origo.hu – 2014. február 11.