A szellemi tulajdon védelme
 

Az ember és a kutya agya

A A A    Nyomtatható verzió

Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport tagjai a világon elsőként vetették össze az ember és a kutya agyának a működését. A kutatás során megállapították, hogy – az emberekéhez hasonlóan – a kutyák agyában is van egy olyan tartomány, amely különösen érzékenyen reagál a fajtársak hangjára. További vizsgálatok kimutatták, hogy azok az agyi mechanizmusok, amelyek a szociális információkat feldolgozzák, szintén egyezőséget mutatnak az ember és a kutya agyában: mindkét faj hasonló módon dolgozza föl a hangok által közvetített érzelmeket. A tudósok ezzel magyarázzák a két faj közötti kommunikáció sikerét.

A vizsgálatok során különbségeket is véltek felfedezni a kutatók, mint például azt, hogy az ember hallókéregi területeinek mindössze három százaléka reagál erősebben a nem élőlénytől származó zajokra, a kutyáknál ez az érték sokkal magasabb, 48 százalék. Eszerint az ember hallása legfőképpen az emberhangokra reagál, míg a kutyáké ennél sokkal szerteágazóbb.

A kutatás során kapott eredmények a neurobiológia területén is alapul szolgálhatnak az emlősök evolúciós sikerének megértéséhez.

A kutatók tanulmánya a rangos Current Biology folyóiratban látott napvilágot.

 

Forrás:

Az emberéhez hasonló, fajtársak hangjára érzékeny területet azonosítottak a kutya agyában akadémiai kutatók – mta.hu – 2014. február 19.