A szellemi tulajdon védelme
 

Evopro Modulo – magyar elektromos busz

A A A    Nyomtatható verzió

Hónapokkal ezelőtt, egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk az evopro csoport közel másfél éve kezdődött, egy új buszcsalád (midi, csuklós, trolibusz) kialakítására irányuló fejlesztéséről, melynek eredményeként elkészült a Modulo nevet viselő városi autóbusz első prototípusa.

Az új gyártási technológián alapuló, elektromos motorral felszerelt jármű üzemeltetési költsége rendkívül alacsony; hosszú élettartamú, környezetbarát, kompozit anyagokból készült karosszériája miatt könnyebb és sokkal több utast képes szállítani, mint konkurens társai. A prototípus hossza 7,7 méter, de a jármű karosszériája — lego-elem moduljának köszönhetően — igény szerint változtatható (6,2; 7,7; 9,2; 10,7; 17 méter lehet). A busz egy feltöltéssel 100 km-t tud megtenni, normál töltési ideje 4 óra. A bemutatott modell ugyan elektromos hajtású, de az összes ma ismert meghajtásra (dízel, CNG) is föl van készítve.

Az alacsonypadlós Modulót városi használatra tervezték, így viszonylag kevés ülőhellyel, tágas terekkel, sok állóhellyel rendelkezik. A mozgássérült rámpát az első ajtóhoz rakták, mely gombnyomással működtethető. A Budai Várban bemutatott modell tisztán elektromos hajtású, de a Modulo más meghajtásra (dízel soros hibrid, CNG) is fel van készítve. A gyárban már dolgoznak a troli-változaton, illetve a hidrogéncellás megoldásokon is.

Az innovatív jármű iránt óriási érdeklődés mutatkozik külföldről és belföldről egyaránt. Az új busszal Budapest és több vidéki nagyváros utcáin is hamarosan találkozhatunk.

A városi autóbuszt az evopro Bus Kft. fejlesztette. A fejlesztés összköltsége meghaladta a 758 millió forintot, melyből a cég 392 millió vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” pályázaton, az Új Széchenyi Terv keretében.

Az új magyar buszcsaládról készült animáció megtekinthető a Youtube-on: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=V_XI1hFz5AA

 

 

Forrás:

Bemutató: Evopro Modulo Medio Electric prototípus – 2014. – totalcar.hu – 2014. április 17.