A szellemi tulajdon védelme
 

A környezetbarát magyar buszprojekt lezárult

A A A    Nyomtatható verzió

Hónapokkal ezelőtt már több cikkünkben is beszámoltunk az evopro csoport közel másfél éve kezdődött, új buszcsalád (midi, csuklós, trolibusz) kialakítására irányuló fejlesztéséről, melynek keretében egy gázhajtású buszt, egy felsővezeték nélkül közlekedni képes trolibuszt és egy új elektromos hajtású buszt készítettek. Az elektromos hajtású buszhoz elektromos töltőt is fejlesztettek. A projekt koncepciója szerint az országba 75 darab, 2,5 óra töltésidejű berendezésekre lenne szükség , amelyek 15 perc leforgása alatt fel tudnák tölteni az elektromos jármű akkumulátorát.

Az új gyártási technológián alapuló, elektromos motorral felszerelt jármű üzemeltetési költsége rendkívül alacsony; hosszú élettartamú, környezetbarát, kompozit anyagokból készült karosszériája miatt könnyebb és sokkal több utast képes szállítani, mint konkurens társai.

Az alacsonypadlós buszokat városi használatra tervezték, így viszonylag kevés ülőhellyel, tágas terekkel, sok állóhellyel rendelkeznek. 

Az innovatív járművek iránt óriási érdeklődés mutatkozik külföldről és belföldről egyaránt.

„a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint 2050-re az új autók 65 százaléka – részben vagy teljesen – elektromos hajtású lesz. A kormány erőteljesen ösztönzi az elektromos közlekedés térnyerését Magyarországon. Ehhez azonban ki kell építeni az infrastruktúrát is. A környezetbarát buszgyártásban élen jár az Evopro.” – olvasható az iho.hu oldalán.

A városi autóbuszokat azevopro Bus Kft. fejlesztette a gazdaságfejlesztési operatív program keretében 675,1 millió forint uniós támogatással, 1 milliárd 360 millió forint összköltséggel.

A csoport a tavalyi évben már 2,7 milliárd forint árbevételre tett szert, főként mérnöki tudás exportálásával.

E témában korábban megjelent cikkeink:

Új, könnyűszerkezetes magyar buszcsalád készül – 2013. február 27.

Evopro Modulo – magyar elektromos busz – 2014. április 22.

 

Forrás:

Bemutatták a Modulo családot – iho.hu – 2015. szeptember 30.