A szellemi tulajdon védelme
 

Az autizmus korai felismerését segíti egy magyar fejlesztés

A A A    Nyomtatható verzió

Az autizmust az agy veleszületett fejlődési zavara okozza, ennek hátterében döntően genetikai tényezők és részben az idegrendszert ért károsító környezeti hatások állnak. A fejlődési eltérés, különböző mértékben és formában, de mindig érinti a kölcsönös kommunikáció és társas viselkedés területét, továbbá együtt jár a gondolkodás és viselkedés rugalmatlanságával, valamint a környezet ingereinek eltérő észlelésével. – olvasható az autisticart.hu oldalán

Két magyar vállalkozás (Ard Medical Kft., Nanotrade Kft.) – közös konzorcium keretében – az autizmus korai diagnosztizálására alkalmas rendszert fejleszt.

Az innovációnak köszönhetően már egészen korai időszakban – csecsemőkorban – fel tudják ismerni az autizmusra utaló, idegi fejlődési rendellenességet, mely óriási előrelépést jelent a betegség eredményes kezeléséhez.

A magyar diagnosztikai rendszer a csecsemő tekintetmintázatát vizsgálva elemzi és értékeli a vizuális ingerekre történő reakcióit.  Amennyiben az eredmények beigazolódni láttatják a rendellenességet, már egészen korai időszakban megkezdhetik a gyermek erre irányuló fejlesztését.

A hazai innováció 496,2 millió forint – 329,74 millió vissza nem térítendő – EU támogatásból valósul meg. 

 

Források:

Az autizmus korai azonosítására alkalmas rendszert fejleszt az Ard Medical Kft. és a Nanotrade Kft. – webradio.hu – 2016. 12. 30.

www.autisticart.hu

Kép forrása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Autizmus