A szellemi tulajdon védelme
 

FameLab – tudomány-kommunikációs verseny Magyarországon

A A A    Nyomtatható verzió

A FameLab a világ vezető tudomány-kommunikációs versenye, melyet idén először a Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary együttműködésének köszönhetően hazánkban is megrendeznek.

Világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a kutatók érthetően kommunikálják tudományos eredményeiket a nem tudományos közösség felé. A FameLab célja, hogy megtalálja azokat az embereket, akik képesek minderre, vagyis az új tehetségek felkutatása, akik inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni a fontos és tudományos témákról.

Várják azoknak a 18. évüket betöltött, természettudományos, műszaki, informatikai vagy matematikai tanulmányokat folytató, kutató, vagy egyéb munkakörben dolgozó személyeknek a jelentkezését, akik alkalmasnak tartják magukat erre a szerepre. A jelentkezők mindössze három percet kapnak arra, hogy bebizonyítsák rátermettségüket, vagyis jó benyomást gyakoroljanak a bírákra és a közönségre az előadás tartalmával, közérthetőségével.

Figyelemmel arra, hogy a FameLab célja új tehetségek felkutatása, jelentős tudománykommunikációs vagy nyilvános kommunikációs tapasztalattal rendelkező jelentkezők regisztrációját nem fogadják, úgy mint  PR referensek, művészek, előadóművészek, újságírók és más, tudományos kapcsolattartással foglalkozó kutatóintézeti dolgozók.  

A regisztrálni az alábbi linken elérhető online regisztrációs lap kitöltésével lehet.

A jelentkezési határidő: 2018. március 26.

A FameLab Magyarország döntősei részt vesznek egy kétnapos mesterkurzuson, melyet tapasztalt brit instruktorok tartanak. A mesterkurzuson résztvevők jelentősen fejleszthetik kommunikációs képességeiket. Az országos döntő nyertese pedig elutazik a Cheltenham Tudományos Fesztiválra, a FameLab International döntőjére, és további nemzetközi kapcsolatokat építhet ki, melyek túlmutatnak az országhatárokon, rendszereken és tudományterületeken.

A versennyel kapcsolatban bővebb információ olvasható az mta.hu oldalán.

Forrás:

FameLab Magyarország 2018 – mta.hu

Kép forrása:  http://sites.cardiff.ac.uk/events/view/famelab-heats-cardiff/