A szellemi tulajdon védelme
 

Rangos nemzetközi design díjat nyert a magyar fejlesztésű okos sztetoszkóp

A A A    Nyomtatható verzió

A magyar Flying Objects stúdió DualScope nevet viselő új generációs, okos sztetoszkópja elnyerte az idén az iF Design Awardot,  mely a termék tökéletes dizájnjának, a formatervezés és funkcionalitás optimális találkozásának a rangos elismerését hivatott kifejezni.

A DualScope formai kialakítása annyiban tér el a jól megszokott, nyakba akasztott daraboktól, hogy ez nem egy fülhallgatópárból, illetve egy homorú lemezből, hanem két, kijelzővel rendelkező lemezből áll, mely mindenképpen emeli a készülék esztétikai megjelenését.A két kijelző, mint ahogy a könnyű, biztonságos fogást garantáló forma az intuitív, magától értetődő használatot teszi lehetővé.

Az egyébként nemzetközi szabadalmi oltalom alatt is álló DualScope egy forradalmi orvosi eszköz a klinikai és háziorvosok számára, mivel olyan szívproblémákat is képes jelezni, amelyek ezidáig csak komolyabb mérésekkel voltak kimutathatók. Egyszerre elemzi a szív elektromos állapotát (EKG), illetve a szívhangot (PKG), az eredményeket pedig – a XXI. század színvonalára emelve – Bluetooth-on továbbítja a dedikált applikációhoz, ami egy speciális algoritmussal segíti a gyorsabb és pontosabb diagnosztizálást, kiemelve az esetleges problémákat a görbéken.

Az okos sztetoszkópot az orvosi eszközök terén már számos újítással előállt, a testfelszíni kutatások terén több évtizedes nemzetközi tapasztalattal rendelkező Prof. Dr. Kozmann György tervezte meg a Flying Object stúdió kérésére.

A hannoveri iF International Forum Design GmbH ipari design szervezet zsűrije 1953 óta évente ítéli meg a díjat, több ezer termék közül kiválasztva a győztest a termékdizájn, a kommunikációs dizájn és csomagolási dizájn kategóriákban. A 2018-as versenyre összesen ötvennégy országból 6402 pályázat érkezett, a pályaműveket 63 nemzetközi szakértőből álló zsűri bírálta el. A legjobb termékekért járó díjat március 9-én, ünnepélyes keretek között adták át Münchenben a tervezőknek.

 

Forrás:

Nemzetközi design díj a magyar fejlesztésű smart sztetoszkópnak – epiteszforum.hu – 2018. március 11.

Kép forrása: https://ifworlddesignguide.com/if-design-award-2018