A szellemi tulajdon védelme
 

Belső infrastruktúra-vizualizációs high-tech megoldást fejleszt egy magyar cég

A A A    Nyomtatható verzió

A közép-magyarországi PannonCom-Kábel Kft. innovációja egy beltéri holografikus infrastruktúra-vizualizációs high-tech megoldás, mely egy fejen viselhető különleges kütyüre a Microsoft HoloLens nevet viselő termékére készült.

A Hololens egy kiterjesztett-valóság szemüveg, amelyen keresztül látható a környezet, de digitális objektumok is kivetíthetők vele.

A magyar cég elsőként látta meg a HoloLensben rejlő lehetőségeket. Innovatív szoftverfejlesztésük láthatóvá, fenntarthatóvá és kiszámíthatóvá teszi a bonyolult beltéri tervezési, épület karbantartási folyamatokat, így egyaránt segítséget jelent új épületek tervezésében, illetve a meglévő épületek karbantartásában, felújításában.

A magyar fejlesztésű alkalmazás lehetővé teszi (a helyiség CAD tervrajzának birtokában), hogy egy adott helyiségben olyan 3D-objektumok váljanak láthatóvá, amelyek a valóságban egyébként saját szemmel nem láthatók. Ilyenek például a falakban rejtett módon futó vezetékek és csövek. Egyébként nemcsak statikus adatokat képes megjeleníteni, hanem a wifi kapcsolatnak és az IoT (dolgok internete) eszközöknek köszönhetően real-time információkkal is szolgálhat. Elég csak ránézni a falra, és máris látható, hogy például a rejtett kábelek vagy kapcsolódobozok közül melyik hevült túl, de úgyanígy egy rejtett csőtörést is fel lehet ismerni vele.

A PannonCom-Kábel Kft. elsősorban távközlési és adatátviteli kábelek fogalmazásával és hálózattervezéssel, valamint -kivitelezéssel foglalkozik. A 187 millió forintból (ebből 107 millió forint állami támogatás) fejlesztett magyar alkalmazásuk a tervek szerint jövő nyárra fog elkészülni.

 

Forrás: http://digitalpixel.hu/portfolio_page/pannoncom-kabel-kft/

Meglestük a jövőt: a falakon is átlátó új magyar fejlesztést próbáltunk ki – hvg.hu – 2018. április 16.