A szellemi tulajdon védelme
 

Hazánkban most először végeztek intervenciós radiológiai daganatterápiát

A A A    Nyomtatható verzió

A Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján – kétéves előkészítő munkát követően – most először végeztek intervenciós radiológiai daganatterápiát egy jó állapotban lévő, 72 éves betegen, akinek a nyelvgyök területéről kiinduló daganat okozott áttétet a májában. A kezelt páciens jól van, a legutóbb elvégzett PET CT vizsgálat szerint a korábban 10 cm-nél nagyobb, hagyományos kezelésre nem reagáló daganat térfogatának több mint 50 %-a elpusztult.

Ez az új eljárás a hagyományos onkológiai kezelésre nem reagáló, sebészileg el nem távolítható primer és áttétes májdaganatokban szenvedőknek adhat új reményt. Számos adat arra utal, hogy az eljárással, a műtéti ellátásra nem alkalmas esetek egy részénél mód van a daganat kisebbítésére és a daganatmentes májterület térfogatának növelésére, ami műthetővé teheti a pácienst.

„Az eljárás lényege, hogy a kar felől katéterrel bejutva a máj tápláló erein keresztül a tumor vérellátásába mikroszkopikus méretű sugárforrások tízezreit juttatják be. Ezek az apró sugárzó részecskék a daganat ereiben elakadva rendkívül nagy dózisú, de csak a tumorban hatást kifejtő, belső sugárterápiás kezelést jelentenek.” – olvasható a semmelweis.hu oldalán.

Az úttörő eljárást egyelőre kizárólag a Semmelweis Egyetemen végezhetik. Jelenleg zajlik a következő beavatkozás tervezése, várhatóan január végén megtörténhet a második hazai kezelés.

 

Forrás:

AZ EGYETEMEN VÉGEZTÉK AZ ELSŐ RADIOEMBOLIZÁCIÓS DAGANATTERÁPIÁT MAGYARORSZÁGON – sote.hu – 2019. január 17.