A szellemi tulajdon védelme
 

Pécsi az ország első aktívháza

A A A    Nyomtatható verzió

Felújítását követően pluszenergiássá vált egy pécsi, 1974-ben épült ház, mely több energiát termel, mint elhasznál. Persze ez attól is függ, hogy mennyire használják intenzíven a villamos áramot a főzés, mosás során a háztartási berendezések.

A  szakemberek a tervezés során összekötik az építészetet a többi természettudományos területtel. A házakat ugyanazzal a módszerrel fejlesztik. Az épületek tervezése során ugyanúgy figyelembe veszik többek között a geometriát, tájolást, az anyagokat, szerkezeteket, a fényt, a hő és légáramlatokat.

ifj. Prof. Dr. Kistelegdi István a Hellovidéknek adott interjújában elmondta, hogy a tervezésnél már tudatosan odafigyeltek a környezettudatosságra: megjelennek a környezetbarát anyagok, a padlókon az öko-minősítésű, részben újrahasznosított kerámia padlóburkolat, a hőkezelt homlokzati faburkolat. A felázást bio-mész alapú anyaggal oldották meg, amely a talajvíz ellen dolgozik és a kristályszerkezete kitölti a repedéseket, miközben kíméletesen szárítja a falat.

Az egészségesebb fagyapot hőszigetelés alkalmazása mellett a ház páratechnikailag szó szerint lélegzik. A belső vakolatba nyolc tonnányi modern vályog került, a házat ezzel egyaránt hűtik és fűtik. Az esővizet egy óriási ciszterna gyűjti, a hatékony fatüzelést egy finn és orosz tömegkályha kombinációja biztosítja, ami képes melegvizet előállítani, de sütni is lehet benne.

 

Forrás:

Ez az ország első felújított aktívháza: rezsi nincs, multikomfortos – hellovidek.hu – 2019. augusztus 15.

Kép forrása:

https://www.hellovidek.hu/otthon/2019/08/15/ez-az-orszag-elso-felujitott-aktivhaza-rezsi-nincs-multikomfortos