A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar orvos kapja idén a Körber Európai Tudományos díjat

A A A    Nyomtatható verzió

Dr. Roska Botond neurobiológus kapja idén az egyik legjelentősebb európai tudományos elismerést, a Körber-díjat, melyet minden évben csak egyetlen európai tudósnak adományoznak.Az indoklás szerint a magyar orvos munkájával forradalmi változást hozott a szemészetben.

A magyar neurobiológus a látásjavítás és a retinakutatás egyik legnagyobb hírű szaktekintélyének számít a világon. Jelenleg a Bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet igazgatója, a Bázeli Egyetem Orvostudományi Karának professzora, a Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézet neurobiológiai kutatócsoportjának a vezetője.

A világhírű kutató csapatával 13 éve egy olyan megoldáson dolgozik, amellyel újra látást adhat azok számára, akik genetikai szembetegségben szenvednek. Az új, látás visszaállító génterápia a ma még gyógyíthatatlan szembetegségekre nyújthat megoldást.

A retina gyógyításában elért legfrissebb eredményéről nemrég mi is beszámoltunk: http://www.szellemitulajdon.hu/hirek/2338/igeretes-magyar-eredmenyek-szulettek-a-retina-gyogyitasahoz.html

Roska Botond magas szinten végzett munkáiért már korábban is számos hazai és nemzetközi elismerést kapott: 2019-ben elnyerte a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi díját, a Semmelweis Budapest Awardot, még ugyanebben az évben a Magyar Szent István-rend kitüntetésében részesült.  Ugyancsak 2019-ben az általa kidolgozott látás-visszaállító terápiáért elnyerte aBressler-díjat , majd az évről-évre agykutatókat elismerő Alden Spencer-díjat, és a Louis Jeantet orvosi díjat.

A Körber Európai Tudományos díj a hamburgi Körber Alapítvány elismerése, melyet minden évben egyetlen európai tudósnak adományoznak. A díjjal egymillió eurós jutalom jár.

A Semmelweis Egyetem dr. Roska Botonddal készült korábbi videós interjúja ezen a linken tekinthető meg.

Legfrissebb eredményéről mi is beszámoltunk.

 

Forrás:

DR. ROSKA BOTONDNAK ÍTÉLTÉK ODA A KÖRBER-DÍJAT – semmelweis.hu – 2020. június 24.

Kép forrása:  https://www.artandeducation.net/