A szellemi tulajdon védelme
 

Speciális zöldségszalámit fejlesztettek magyar kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

Nemcsak a vegetáriusoknak, de akár a húsevőknek is a kedvencévé válhat a Szent István Egyetem (SZIE) és a Blue Seven Group Zrt. legújabb élelmiszer innovációja, egy speciális zöldségfelvágott, a SALAdMI, amelyből ha már csak egy-egy szeletke is bekerül a szendvicsünkbe, máris sokat tettünk az egészséges táplálkozásunk érdekében.

A rostban és fehérjében gazdag termék mozaikos metszéslapja és textúrája olyan, mint egy igazi szalámié, íze és illata viszont a receptúrában szereplő zöldségekéhez hasonlatos. Egyik összetevője ráadásul a SZIE egy korábbi innovatív terméke a - folsavat, vasat, cinket és omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmazó -  speciális összetételű tojás. A SALAdMI óriási előnye a frissen vásárolt zöldségekkel szemben, hogy nem ázik át tőle a pékáru és nem fonnyad meg idő előtt.

Kezdetben két ízvilággal készült SALAdMI-val tervezik megajándékozni a fogyasztókat: a piros a tervek szerint főként olaszos ízvilágú paradicsomot és kaliforniai paprikát, a zöld pedig szintén kellemesen fűszerezett spenótot, brokkolit és cukorborsót tartalmaz majd.

A fejlesztők célul tűzték ki, hogy a gyártáshoz fel lehessen használni azokat az alakhibás és mérethibás zöldségeket is, amelyek bár tökéletes állapotban vannak, mégis a szemétben végzik. A SALAdMI tehát egyszerre kényelmi termék azon zöldségkedvelőknek, akik rendkívül sűrű időbeosztással rendelkeznek, az élelmiszermentés révén pedig kiváló eszköze a fenntarthatóságnak is.

 

Forrás:

Az egészséges életmód új lépcsője a hazai fejlesztésű zöldségszalámi – szie.hu – 2021. január 07.

Kép forrása:
https://www.szie.hu/az-egeszseges-eletmod-uj-lepcsoje-hazai-fejlesztesu-zoldsegszalami